Veilig werken in de bouw met deze hulpmiddelen

Ladder

Het is ondertussen geen verassing meer dat de bouwsector misschien wel de gevaarlijkste sector is om in te werken. Niet alleen zijn de werkzaamheden zeer zwaar en vereist het werk veel fysieke inspanning maar ook de grote zware materialen en machines en ladder kunnen een gevaar vormen in de bouwsector. Ondanks dat de sector steeds meer gereguleerd wordt met betrekking tot veiligheidsmaatregelen vallen er nog steeds jaarlijks doden en gewonden op bouwplaatsen in Nederland. Deze doden en gewonden zijn vaak overbodig en kunnen voorkomen worden, daarom geef ik je in dit artikel een aantal belangrijke tips voor hulpmiddelen om veilig in de bouw te kunnen werken.

Ladder

Ladder

Een van de grootste oorzaken waardoor er zoveel ongelukken gebeuren in de bouwsector is het feit dat er veel op hoogte moet worden gewerkt. Denk hierbij aan het metselen van een muur op de bovenverdieping, een dak aanleggen of wat dan ook. Al dit soort werkzaamheden op hoogte worden doorgaans uitgevoerd door middel van een ladder. Dit kan een handig voorwerp zijn maar de ervaring leert dat het ook nog vaak fout gaat hiermee. Controleer bij het gebruik van een ladder dan ook altijd eerst of hij geen gebreken vertoond, denk aan kapotte treden of barsten in het metaal. Zorg ook altijd dat er gebruik wordt gemaakt van een harde en vlakke ondergrond zoals steen en niet zand of modder of iets dergelijks. Zorg er tot slot voor dat de hoek niet te steil is, dit voorkomt dat er een disbalans ontstaat.

Overzicht behouden

In de bouwsector is het onderhand een gewoonte dat er direct vanaf minuut 1 keihard gewerkt wordt. Dit is natuurlijk ook de bedoeling alleen dit kan er voor zorgen dat iedereen er als een kip zonder kop tegen aan gaat wat tot gevolg heeft dat het overzicht verloren wordt. Een handige tip die ik je dan ook graag mee wil geven is om simpelweg af en toe even rust te nemen om als volgt goed na te denken over wat iedereen aan het doen is. Sta even kort stil of alles nog wel veilig gebeurd en bepaal of sommige werkzaamheden niet wat extra gereedschap of veiligheidsmaatregelen nodig hebben.