Waarop letten bij de aankoop van een ledlamp?

ledlampen

De verlichting is een aspect dat veel toevoegt aan de inrichting van het huis. Het valt steeds meer op in interieurprojecten, omdat het de omgeving warmer en comfortabeler kan maken voor mensen. Bovendien is het, indien geplaatst op strategische plaatsen, mogelijk om elektriciteit te besparen en te profiteren van de warmte en verfijning die een goed verlichtingsproject biedt.

De ledlamp heeft een langere levensduur dan gloei- en TL-modellen, is duurzaam omdat hij geen vervuilende gassen uitstoot, en kan worden gerecycled. Als je dus een uniek en exclusief verlichtingsproject wilt creëren, ontdek dan in dit artikel alles wat je in acht moet nemen om de beste ledlamp voor jouw huis te bepalen!

ledlampen

Lichtgevend vermogen

Wat verlichting betreft zijn ledlampen tot 10 keer efficiënter dan gloei- en halogeenlampen, en 2,5 keer efficiënter dan fluorescentielampen. Dit betekent dat een ledlamp van 10 W een soortgelijke lichtsterkte heeft als een gloeilamp van 100 W.

Kennis van de gelijkwaardigheid van de lichtsterkte van een lamp is belangrijk om het gewenste effect te krijgen bij gebruik thuis. Koop geen te felle lamp als je die gaat combineren met andere lampen in dezelfde ruimte.

Temperatuur en kleur

Het licht van een lamp kan warm, koud of neutraal zijn. Elk model heeft een type toepassing. Om de kleurtemperatuur van een lamp te weten te komen, hoeft je alleen maar op de verpakking te kijken naar een getal in Kelvin (K):

2.700K tot 3.300K: warm licht;

4.000K tot 5.000K: neutraal licht;

5.300K tot 6.500K: koud licht.

Warme lampen, die met een gele tint, zijn geschikt voor rustplaatsen zoals slaapkamers en woonkamers. Voor keukens is het beter koud licht te kiezen, dat een intens wit, bijna blauwachtig licht uitstraalt. Neutraal licht, dat naar geen enkele kleur neigt, is goed voor alles, vooral voor leeszalen.

Een bijkomende zorg is dat verschillende soorten licht niet in dezelfde ruimte worden gemengd. Als je bijvoorbeeld vier lampen in jouw woonkamer hebt, houd ze dan allemaal op dezelfde kleurtemperatuur, want het esthetische resultaat van verschillende lichtkleuren in dezelfde kamer is niet erg aangenaam.

Decoratie

Schilderijen, beelden en andere decoratieve voorwerpen verdienen speciale verlichting. Ledlampen zijn de beste oplossingen omdat ze niet warm worden, de schilderijen niet beschadigen en de kleuren niet vervormen. Voor de decoratie van rekken en nissen zijn de ledstrips uitstekende opties om objecten gelijkmatig te verlichten en te accentueren. Voor een meer eigentijdse inrichting kiest je voor gekleurde modellen. Het resultaat is verbluffend.