Energielabel op kantoor, ben jij er klaar voor?

Kantoorgebouwen zijn gebouwen waar gebruikers intensief gebruik van maken. Het is een goed idee om te kijken welke kantoren al naar de toekomst kijken, vooral vanuit het oogpunt van duurzaamheid, aangezien kantoren mogelijk weer een hybride of fulltime aanwezigheid hebben. Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat alle kantoren met een vloeroppervlakte van 100 m2 of meer minimaal 1 januari 2023 Energielabel kantoor C moeten hebben.

Uitzondering

Zoals u wellicht weet, zijn er enkele uitzonderingen die niet hoeven te voldoen aan etiketteringsvereiste C. Etiketteringsverplichtingen zijn niet van toepassing op de volgende uitzonderingen:

De gebruiksoppervlakte van kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) is minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw.

De gebruiksoppervlakte van kantoorfuncties en hun nevenfuncties in het gebouw is minder dan 100 m2.

Als het gebouw een nationaal, lokaal of lokaal overheidsmonument is.

Voor kantoorgebouwen die binnen 2 jaar worden gesloopt of verbouwd.

Voor kantoorpanden die zijn onteigend of verworven volgens de onteigeningsmethode.

Als de maatregelen die nodig zijn om de 1.3 Energie Index (Label C) te halen een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Wat gebeurt er nadat je label C hebt?

Energielabel C is voorlopig voldoende voor de norm van 2023, maar het land streeft naar een energieneutrale bouwomgeving in 2050. Daarom verwachten we als einddoel ook dat er in 2023 een nieuwe standaard voor Label A wordt ingevoerd. Zo kunt u als kantooreigenaar voorbereid zijn op wat komen gaat en nu al investeren in het best mogelijke energielabel.

Mijn kantoorpand heeft een slecht energielabel gekregen, hoe krijg ik energielabel C?

Advies op maat geeft u volledig inzicht in besparingen, kosten, terugverdientijden en de weergave van nieuwe energielabels, afhankelijk van de actie die u wilt ondernemen. Na toepassing van duurzaamheidsmaatregelen wordt het kantoorgebouw opnieuw in gebruik genomen en wordt een nieuw definitief energielabel berekend en geregistreerd.