Welke voordelen heeft een smart home voor je energie abonnement?

Smart home en een energie abonnement. Op het eerst oog lijken dit twee totaal verschillende zaken en kun je misschien geen enkele link leggen tussen die twee, zeker niet in het gebied van domotica. Er is echter een heel duidelijke link. Met de een kan de ander weer geholpen worden namelijk. Met een beetje nadenken en slim kiezen, kun je een smart home installeren wat je leven vele malen makkelijker maakt, maar je ook nog eens bakken met geld bespaart. Het klinkt wellicht een beetje lastig te verklaren, maar er zit een hele duidelijke en simpele verklaring van Somfy achter, namelijk: de slimme apparaten zien wat jij niet ziet en meten wat jij niet kunt meten. Daar komt de kans vandaan.

Lampen en gordijnen

Net als een smart home en een energie abonnement, lijken ook deze twee niet zoveel te maken te hebben met elkaar, maar ook hier is dit weer het tegendeel. Met slimme lampen en slimme rolgordijnen kun je 3 dingen oplossen: 1. je hoeft zelf niet elke keer de gordijnen te openen en sluiten. 2. je hoeft zelf niet elke keer de lichten uit en aan te doen en 3. je hoeft niet zelf te bepalen wanneer het juiste moment is om deze dingen te doen. Met slimme gordijnen en slimme lampen, bepalen de sensoren in de apparaten dit. De gordijnen of de lampen kunnen sensoren bevatten. Deze kunnen allerlei soorten informatie opvangen en uitlezen.

Wat te doen met die informatie?

Jij hoeft gelukkig niets met die informatie te doen. Dit wordt al voor je gedaan. Zo kan er aan de hand van de metingen bepaald worden wanneer het ideale moment is om de gordijnen dicht te doen en lampen aan, of andersom. Zo zit je ook nooit met je ogen te knijpen omdat het eigenlijk net te donker is of zit je met felle lichten terwijl het nog net te licht is.