De beste brandmeldinstallatie voor mijn woning

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws van een woning of een bedrijf dat door een brand in de as is gelegd. Dit kan in veel gevallen voorkomen worden door gebruik te maken van een degelijke brandmeldinstallatie en zorgen dat je gebruik maakt van alle tips tegen brandpreventie.

Daarmee zorg je er niet alleen voor dat een brand vroeg wordt ontdekt en dat de materiele schade grotendeels wordt beperkt, maar je zorgt ook voor een stukje veiligheid van de mensen die bij jou in huis zijn. En met de preventietips kan de brand zelfs worden voorkomen. Waar kun je dan het beste voor kiezen als je op zoek bent naar een brandmeldinstallatie voor in de woning?

Alarmsignaal

Een brandmeldinstallatie of een rookmelder gaat af op het moment dat er rook wordt gedetecteerd. Er wordt dan een luid en duidelijk signaal afgegeven door de rookmelder zodat jij en andere mensen in de woning snel naar buiten kunnen gaan. Een goede brandmeldinstallatie is ook geschikt voor het melden van andere zaken zoals koolmonoxide. Een goede installatie is ook voorzien van optische alarmsignalen. Je wordt dan niet alleen doormiddel van geluid, maar ook met behulp van verlichting gewaarschuwd voor de gevaren die er dreigen. 

Accu of netstroom?

Als je kiest voor een brandmeldinstallatie dan kun je kiezen voor brandmelders die op netstroom aangesloten kunnen worden of die voorzien zijn van een accu of batterij. In het laatste geval kun je de brandmelders op elke mogelijke plek plaatsen. Het is dan wel noodzakelijk dat de brandmelders minimaal één keer per jaar getest en gecontroleerd worden. Schaf je een installatie aan die is aangesloten op netstroom dan ben je er zeker van dat deze installatie werkt tijdens een brand. Een combinatie van een accu en het gebruik maken van netstroom zorgt ervoor dat de installatie ook werkt als er, bijvoorbeeld door toedoen van brand, een stroomuitval is.

Waar kies je voor?

Het belangrijkste doel van een brandmeldinstallatie is dat jij en andere bewoners van de woning veilig zijn. Zorg er dan ook voor dat er op meerdere plekken in huis brandmelders worden opgehangen en dat deze, als dat mogelijk is, met elkaar in contact staan. Als er op de benedenverdieping brand ontstaat dan geven de andere brandmelders daar dan ook automatisch een signaal voor. Kies voor een installatie die een signaal geeft met geluid en met licht. Afhankelijk van jouw eigen wensen kun je er ook nog voor kiezen om een brandmeldinstallatie te laten installeren die direct de nodige hulpdiensten kan oproepen.