Tips voor het onderhouden van een PVC vloer

coretec pvc

Dit artikel gaat over PVC vloeren en het onderhoud daarvan. Maar eerst iets over PVC en vervolgens typen PVC vloeren.

Wat is PVC

PVC is een zogenoemde thermoplast. Het wordt dus zachter bij hoge temperaturen. In huis zijn waterleidingen van PVC, en afvoerbuizen van toilet, keuken en douche. Bovendien worden kabels voor elektriciteit, kabel en telefoon door PVC buizen getrokken. Raamkozijnen, deuren, wanden en vloeren kunnen ook van PVC zijn gemaakt. PVC wordt geproduceerd als hard PVC en zacht PVC. Eigenschappen van PVC zijn onder meer water- en gasdicht, duurzaam, weinig onderhoudsgevoelig, chemicaliënbestendig en slijtvast.

coretec pvc

Typen PVC vloeren

PVC vloeren komen in de vorm van stroken, tegels en in visgraatvorm. Een PVC strokenvloer ziet er vaak uit als een laminaatvloer. PVC tegels zijn vaak bedoeld om een steeneffect te geven. PVC visgraat is dus voor een visgraat motief. De PVC vloerstukken worden gemaakt van diverse lagen zacht PVC. Behalve PVC stukken die je op de vloer lijmt, zijn er ook PVC vloerstukken die al op een ondervloer zijn gelijmd. Een voorbeeld is Coretec PVC vloeren. Die stukken kan je dan in elkaar klikken.

Onderhoud en schoonmaak van PVC vloeren

Zoals eerder is opgemerkt, behoeft PVC weinig onderhoud. Daarnaast zijn PVC vloeren gemakkelijk te reinigen. PVC vloerdelen zijn van fabriekswege van een beschermlaag voorzien, zoals bij Coretec PVC vloeren. Het kan echter geen kwaad om een gelegde PVC vloer met was een extra beschermlaag te geven. Daarmee worden bovendien naden opgevuld. Minimaal een keer per jaar dient dat te worden herhaald. Bij intensief gebruik dient de frequentie daarvan omhoog te gaan. Om te voorkomen dat er veel krasjes in de vloer komen, is een regelmatige reiniging van de vloer belangrijk. Je kunt een PVC vloer het beste schoonmaken met een stofzuiger en vervolgens met een lauwwarme, maar niet hete, dweil. Een schoonmaakmiddel niet per se nodig. Eventueel kan je schoonmaakazijn gebruiken. Groene zeep en allesreiniger worden niet aangeraden. De levensduur van een PVC vloer kan zo wel zo’n 25 jaar zijn.